Toni Sotošek, o meni, biografija harmonikarja, igranja v ansamblu in samostojne poti

Pisalo se je leto 1970, bila je zima, mesec december. 12.12.1970 sem privekal na svet kot prvorojenec mami Marinki in očetu Tončeku. Že od malih nog me je zvok »FRAJTONARICE« tako omamljal, da sem jokal od ganjenosti, ko sem jo zaslišal.
O meni O meni O meni O meni Prvo harmoniko mi je kupil stric Blaž iz Koprivnice, ki mi je tudi kasneje poleg staršev zelo pomagal na moji GLASBENI POTI. Začele so se ure in ure iskanja »TAPRAVIH GUMBOV«, ogromno sem poslušal SLAKE, AVSENIKE, MIHELIČA,…. Danes mi marsikdo ne verjame, ampak sem zares POPOLN SAMOUK, saj v mojem otroštvu ni bilo možnosti šolanja DIATONIČNE HARMONIKE.
O meni O meni
Moj trud se je kmalu začel obrestovati. Prva prelomnica je bila zmaga na prireditvi »POKAŽI KAJ ZNAŠ« na Senovem. Od takrat naprej sem bil kot majhen »FANTIČ S KLOBUKOM IN HARMONIKO« izredno iskan. K sodelovanju me je povabila FOLKLORNA SKUPINA SENOVO, katere aktiven član sem bil 15(petnajst) let. Tudi kot solist sem ogromno nastopal.

Leta 1983 sem kot »FANT S KLOBUKOM« požel simpatije poslušalcev na »ZLATI HARMONIKI LJUBEČNA«. Na tej prireditvi me je opazil g. MITO TREFALT, tako sem 3(trikrat) nastopil v zelo priljubljeni televizijski oddaji »KOŠNIKOVA GOSTILNA«; z g. TREFALTOM pa še vedno sodelujem. Seveda sem ob tem vseskozi trdo vadil in se na LJUBEČNO še vračal. Leta 1986 in 1988 sem postal absolutni zmagovalec »ZLATE HARMONIKE LJUBEČNA«.

Po služenju vojaškega roka, sem svoje prve lastne skladbe »predebatiral« z g. BORISOM KOVAČIČEM. Nad njimi je bil navdušen, predlagal mi je, naj jih posnamem v »TRIU«. Tako me je povezal s kitaristom ROMANOM HERVOLOM in basistom FRANCIJEM ARHOM. Nastala je prva kaseta z naslovom «ZLATA HARMONIKA«, s TRI-jem smo nastopili tudi na večih TV ODDAJAH (VIDEOMEH, MARJANCA,….). Pri snemanju prve kasete (l.1990) je bil glasbeni producent prof. BORIS ROŠKER, s katerim sodelujem še danes.
O meni O meni
Sodelovanje s FRANCIJEM ARHOM je bila zame prelomnica, saj sem z njegovo pomočjo začel igrati z »poklicnimi glasbeniki«, pet let smo imeli odličen kvintet »ANSAMBEL TONIJA SOTOŠKA«. Ta zasedba je zaradi študijskih obveznosti članov ansambla razpadla. Želja in potreba po novih posnetkih je privedla do ustanovitve »STUDIJSKEGA ANSAMBLA TONIJA SOTOŠKA« (še vedno deluje) z odličnim pevskim duetom; MARJETA PODGORŠEK HORŽEN in DUŠAN TOPOLOVEC. Posneli smo dve (2) zgoščenki, dvakrat osvojili PRVO MESTO ZA DVOGLASNO PETJE na »VURBERKU«, leta 2000 NAJVIŽA »ŠTEVARJANA«, ter se leta 2000 in 2002 udeležili TV festivala »SLOVENSKA POLKA, VALČEK«. Med leti 1997 in 2002 sem bil član skupine »HAPPY HOUR«.

Svojo pot poučevanja DIATONIČNE HARMONIKE sem začel leta 1992. Sprva sem tu in tam komu »le kaj pokazal«, potem pa se je začelo po mojem delu pravo povpraševanje. Ker sem v tistem času ostal brez zaposlitve, sem si takoj registriral »GLASBENO DEJAVNOST« in tako začel svojo dejavnost. Pri tem mi je ogromno pomagal prof. DRAGO GRADIŠEK, sedanji ravnatelj Glasbene šole Krško. Z njim in Francijem Arhom smo DIATONIČNO HARMONIKO hoteli že takrat uvesti v Glasbeno šolo, »vendar to ni bilo mogoče«.
O meni O meni O meni O meni

V mojih 15-ih (petnajst) letih poučevanja se je pri meni izšolalo več kot šeststopetdeset (650) harmonikarjev. Mnogo je zelo uspešnih solistov, veliko jih je ustanovilo svoje ansamble, nekateri pa igrajo samo za svojo dušo. Moji učenci so dosedaj osvojili preko 700 (sedemsto) pokalov in odličij, samo na ZLATI HARMONIKI LJUBEČNE cca. 60 (šestdeset) zlatih in 60 (šestdeset) ostalih plaket. Kljub vsem tem uspehom trdim, da glasba ni merljiva, saj tudi komisije na tekmovanjih večkrat ne razsodijo pravično.

Od leta 2004 poučujem DIATONIČNO HARMONIKO tudi na Glasbeni šoli »MARJANA KOZINE« v Novem mestu, kamor me je k sodelovanju povabil ravnatelj prof. ZDRAVKO HRIBAR. To je bil zame nov izziv, saj sem zaradi poučevanja po notni sliki začel skladbe tudi sam notografirati.

Svoje delo jemljem zelo odgovorno. Ustvarjam avtorske skladbe, zelo veliko pa za tekmovanja prirejam Ljudske skladbe v »VENČEK NARODNIH«. V zadnjih 5(petih) letih sem s svojimi učenci izdal 3(tri) ZGOŠČENKE z omenjenimi venčki. Te skladbe niso komercialnega značaja, zato je prav, da so posnete, saj je v njih vloženega mnogo truda.

Od leta 1999 sem poročen z ženo Darjo. Imava 4(štiri) sinove (Toni, Matic, Miha in Jaka), ki so tudi glasbeno nadarjeni. Sredi novembra 2010 je na svet prijokala naša Eva, tako da smo dobili tudi dirigentko. Družina me pri mojem delu in ustvarjanju podpira in razume.
O meni O meni
O meni O meni
Tudi v prihodnje se bom trudil uspešno predstavljati NARODNOZABAVNO GLASBO. Kljub vsem naporom in odgovornostim ostaja glasba moj hobi, če pa ti je hobi hkrati tudi poklic, si srečen človek.

SOTOŠEK ANTON

SOTOŠEK ANTON s.p.
Glasbenik, instrumentalist

Pot na Polšco 48
8270 Krško

gsm: 041 637 056
Kontakt »»


Moji izdani albumi:Toni Sotošek z družino
Moji mamici ( 2012 )


Toni Sotošek s prijatelji
( 2011 )


Mladi virtuozi na frajtonar'ci
( 2008 )
Mladi virtuozi na frajtonar'ci

Najlepši venčki narodnih s frajtonar'co
( 2006 )
Najlepši venčki narodnih s frajtonar'co

Mladost s harmoniko
( 2004 )
Mladost s harmoniko

Srečnih 13 Tonija Sotoška
( 1997 )
Srečnih 13 Tonija Sotoška

Izdelava spletnih strani - 1A INTERNETIzdelava spletnih strani: